Mama & Ayah L.O.V.E Khaira

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, July 19, 2010

Khaira Ohh Khaira....

Sekarang ni khaira dh pandai melentik2 kan badan dia kalau mengamuk..lagi-lagi time kat bilik air..khaira ni jenis takut ngan air,tp dia ngamuk bile kita bwk dia kluar dr bilik air..confius mama..

Mama: Khaira jom mandi...**sambil bukakkan baju khaira...pastu seperti biasa baju2 kotor khaira, dia yg masukkan dalam bakul baju kotor dia..gud girl =)

Buka pintu toilet...
Khaira: Cakkk **setiap kali tgk cermin, bukak pintu, mama bukak tudung, khaira bukak topi..mesti khaira cakap Cakkkk..

Bermulala episod 'pergaduhan' mama ngan khaira dekat toilet...err..tak tau nak citer cmner, nak rekod mmg tak sempat la kannn..rase mcm nak terguling-guling la dalam toilet tuh...**haa dapat bygkan takkk??? Ni lagi satu..sejak khaira dh ade 4 batang gigi ni, sekali je dia gosok gigi..aduyai! anak mama tak mau gosok gigi!!Time khaira tido la mama mulakan operasi membersihkan gigi n lidah khaira (guna kain basah)...ha, cmner eh nak bagi anak suke gosok gigi???mama dh tak tau nak pujuk dia cmner, mama dh gosok gigi depan khaira dh kononnya nk ajak sesama gosok gigi..tp dia tak mau jugak...haih...
episod 'pergaduhan' ni berlanjutan sampai la nak pakaikan khaira pampers..huhu...dan akhir skali slalunya ayah khaira la yg pujukkk...(aduh,,, takkan setiap kali nak mandi mcm nih??kene cari alternatif lain ni..kene blajar cara nak pujuk anak yg paling berkesan.)

video

khaira teresak2 nangis...sampai la dia tertido...kesian khaira..nak gelak pun ade..dh pandai bdk kecik ni merajukk..

Okeh, tadi citer pasal khaira mandi, ni kite tengok dia ketip kuku pulakkk...

"
"
"
"


video
Ketip kuku sambil tengok tv....mcm terrer je ketip kuku tuh..**gambar agak gelap la pulakkk**

bdk kecik kita ajar kejap je dia pandai**tp tak ajar pun dia ketip kuku..dia tengok n tiru ape kite buat..so, mama n ayah kene tunjuk perangai elok2 yee..**

tips :::: kalau kita nak ketip kuku khaira, kita kene borak2 ngan dia, baru dia layan tgk kuku dia satu2 kene potong..sampai habiss ::::


Mama: Khaira jom kite ketip kuku...eii eiii panjangnye kuku khaira...nanti cikgu marah tau kuku panjang2 ni...eii..kotornye kuku khaira, khaira main pasir ye kat sekolah tadi...ish..ish ishh..kuku kawan khaira panjang tak??cikgu slalu tengok kuku khaira tak??eii..nampak tu, ade ulat la kat kuku khaira....(ulang sampai semua kuku khaira abis dikerjakan).....***sape2 ade idea lagi nak buat dialog lain supaya khaira dh tak bosan dgn dialog mama nih**heh =p

^by Mama

DewanEjaPro

Yes...DewanEjaPro dh install kat PC aku nih!! dulu ade, tp dh rosak, mcm tak confident je nak pakai..ni tengah belek2 ape yg boleh dimanfaatkan..kehkeh..

Perkataan Hari Ini ::: BRAGGART:::adj suka bercakap gah; n orang yg bercakap gah.

wahh..contohnye mmg ade kat opis nih..opppss..taknak ngumpat lah (puase) hehehe...

Mmg mcm2 ade...kan senang kalau ade DewanEjaPro ni masa skolah2 dulu..senang nak buat ayat..subject BM n BI tak lari dari "sila berikan contoh ayat bagi perkataan di bawah"..haa mula la pegi dapur tanye mama...

Bdk Skolah: Ma, tlg bagi ayat nih..alih, beralih, mengalih, peralihan, pengalihan...

Mama : Haa..mama dh lama tak skolah laaa...jap, tunggu mama abis masak...(sambil2 tu mama tgh pikir ayat2 bombastik dia)..hehe

so, masing2 gi skolah eksyen dengan ayat masing2..kalau ade yang tak siap tuh copy paste je ngan member, tinggal lagi tukar sket2 je..cth:

ayat bdk skolah 1: dia beralih dr situ apabila orang itu berjalan menghampirinya

ayat bdk skolah 2: dia beralih dr tempatnya apabila mendapati rakannya berjalan menghampirinya

(kadang2 ayat org yg tiru lagi bombastik dari org yg bg tiru..heh sgt tak aci!)

kat sekolah sekarang ni tak tau la ade ke tak lagi bina ayat nih...

peribahasa, simpulan bahasa semua ada! hmm mmg maklumat semua di hujung jari! tak tau la nnt zaman anak kita plak mcm mana..lagi canggih kot..

ok, nantikan Perkataan Hari Esok pula...hehe ok, nak edit report guna DewanEjaPro niii....adiosss

selingan....

Bos kecik: PC i takde DewanEja, tlg panggil IT utk install..

Beberapa hari selepas DewanEja di'install', si Kuli yang tiada dewan eja pun menghantar report kepada bos kecik utk disemak...

Bos kecik: i tengok report tu mcm banyak merah la (DewanEja detect ayat tu salah)..nanti u check balik ngan dewanEja..

apakah?sape yg beria nak PC ade dewanEja??


^by Mama